Manyetik rezonans görüntüleme MR (EMAR) taraması, hastaneler tarafından kullanılan yaygın bir işlemdir. Öztan Hastanesi de sahip olduğu yeni nesil 1.5 Tesla gücündeki MR cihazı ile, hastalarının rahatsızlıklarının teşhisinde bu taramayı kullanmaktadır.

MR, vücuttaki organ ve dokuların ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için güçlü bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır. MR doğal bir mıknatıs olup radyasyon yaymaz.

MR teknolojisinin gelişimi tıp dünyasında önemli bir devrim yaratmıştı. Keşfinden bu yana, doktorlar ve araştırmacılar, MR taramalarını tıbbi prosedürlere yardımcı olacak ve aynı zamanda araştırmaya yardımcı olacak biçimde kullanmaktadır.

Aşağıdakiler, bir MRI tarayıcısının kullanıldığı örneklerden bazılarıdır:

  • Beyin ve omurilik anormallikleri
  • Vücudun çeşitli bölgelerindeki tümörler, kistler ve diğer anormallikler
  • Sırt ağrısı gibi eklemlerin yaralanması veya anormallikleri
  • Bazı kalp problemleri
  • Karaciğer ve diğer abdominal organların hastalıkları
  • Kadınlarda pelvik ağrının nedenleri (örn. Fibroidler, endometriozis)
  • İnfertilite(kısırlık) değerlendirmesi yapılan kadınlarda şüpheli uterus anomalileri

MR (EMAR) Öncesi Hazırlık

MR taramasından önce hastalar için gerekli hiçbir hazırlık yoktur. Hastaneye vardıklarında, doktorlar hastadan bir elbiseye geçmesini isteyebilir. Mıknatıslar kullanıldığında, tarayıcıda hiçbir metal nesnenin bulunmaması önemlidir, bu nedenle hastadan makineye karışabilecek metal takıları veya aksesuarları çıkarması istenecektir.

Bazen, belli bir vücut dokusunun görünümünü iyileştirmek için hastalara intravenöz (IV) kontrast sıvı enjekte edilir. Bu işleme halk arasında ilaçlı MR denilmektedir.

Hasta, tarama odasına girdikten sonra, tarayıcıya uzanmaları için yardımcı olunur.

MR Taraması

MRI tarayıcısına bir kez, MRI teknisyeni hastanın rahat olmasını sağlamak için interkom üzerinden konuşacaktır. Hasta hazır olmadığı sürece taramayı başlatmayacaktır.

Tarama sırasında, sabit kalmak zorunludur. Herhangi bir hareket, hareketli bir nesnenin resmini çekmeye çalışan bir kamera gibi, oluşturulan görüntüleri bozacaktır. Çekim esnasında cihazdan yüksek sesler gelir. İşitsel bir sorunu olan hastaların çekim öncesi bunu bildirmesi zorunludur.

Hasta prosedür sırasında rahatsızlık hissederse, intercom aracılığı ile Radyoloji teknisyeniyle görüşebilir ve taramanın durdurulmasını isteyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir